Λογότυπο – Τι είναι; Γιατί το χρειάζεσαι;


Τι είναι ένα λογότυπο;

Το λογότυπο (ή ο λογότυπος) είναι το εμπορικό σύμβολο που εκπροσωπεί την επιχείρησή σας, χωρίς να χρειαστεί να την αναφέρετε εσείς. Συνήθως αποτελείται από:

 1. ένα γραφιστικό σχέδιο, το σύμβολο
 2. το όνομα, ή αλλιώς το Brand name
 3. και το tagline (δηλαδή κάποιο σλόγκαν, ιδιότητα ή ημερομηνία).

Είναι κομμάτι της εταιρικής ταυτότητας ή αλλιώς της οπτικής επικοινωνίας της επιχείρησής σας. Με απλά λόγια θα εφαρμόζεται σε κάθε έντυπη και ηλεκτρονική χρήση αυτούσιο κάνοντας την επιχείρηση αναγνωρίσιμη.


Τι θα κερδίσω αν έχω λογότυπο;

Ένα σωστά σχεδιασμένο σύμβολο

 • σας συστήνει στον πελάτη σας,
 • εκφράζει το ύφος, τις αξίες και τους στόχους που έχει η εταιρεία σας,
 • σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό
 • και ταυτόχρονα προσελκύει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Έχω λογότυπο, γιατί χρειάζομαι εταιρική ταυτότητα;

Το λογότυπο από μόνο του είναι ένα σύμβολο, μια σφραγίδα που χρειάζεται και κάποιες ακόμα συνθήκες για να πετύχει τον στόχο του.

Για να σας βοηθήσω να το καταλάβετε παρακάτω ακολουθούν δύο χρώματα εταιρειών τηλεπικοινωνίας χωρίς το σύμβολό τους.

λογότυπο χρώματα

Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε ποιο χρώμα ανήκει στην καθεμία, χωρίς να αναγραφεί το όνομα τους. Το χρώμα, η τυπογραφία (δλδ. οι γραμματοσειρές), το χαρτί, άλλες μετεκτυπωτικές εφαρμογές, είναι στοιχεία που μαζί με το σύμβολο, διαμορφώνουν την ταυτότητα της επιχείρησής σας και την κάνουν αναγνωρίσιμη.


Μπορώ να αγοράσω ένα φτηνό, έτοιμο σήμα από το ίντερνετ;

Ναι μπορείτε να το κάνετε. Υπάρχουν όμως πράγματα που δε θα σας πει κανείς. Κάποια είναι τα εξής:

 • Είναι πολύ οικονομικά. Ναι, γιατί μπορεί οποιοσδήποτε στη γη να τα αγοράσει για χρήση. Όπως μόλις καταλάβατε, το σύμβολο αυτό ή παρεμφερές (μιας και συνήθως υπάρχουν πανομοιότυπα με μικρές παραλλαγές) θα το έχει κάποιος συνάδελφός σας και συνήθως μικρότερες επιχειρήσεις με περιορισμένο budget.
 • Είναι μιας άλλης εποχής. Συνήθως έχουν σχεδιαστεί στη λογική παλαιότερων ετών. Σχεδιάστηκαν πριν αρκετό καιρό, δεν βασίζονται στις σχεδιαστικές κατευθύνσεις της 10ετίας.
 • Δεν σας διαφοροποιούν. Περιττές γραμμές, υπερβολικές σκιάσεις, δεκάδες χρώματα. Υπερβολική πληροφορία, χωρίς αποτέλεσμα.

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω ένα σωστό λογότυπο;

Από τη στιγμή που δεν είστε επαγγελματίας στον κλάδο της οπτικής επικοινωνίας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταλάβετε αν έχει σχεδιαστεί σωστά.

 1. Δεν έχει πολλές λεπτομέρειες.
  Τα ισχυρά λογότυπα δεν είναι περίπλοκα. Εστιάζουν σε ένα βασικό χαρακτηριστικό. Όσο περισσότερα στοιχεία έχουν, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα προκαλέσει σύγχυση για το ακροατήριό τους.
 2. Δεν πρέπει να είναι στη μόδα.
  Ναι, το σήμα σας πρέπει να σχεδιάζεται για να αντέχει στο χρόνο και όχι να αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με τη μόδα. Δεν είναι ρούχο.
 3. Δεν είναι αντιγραφή άλλου.
  Το να αντιγράψετε ένα σύμβολο από κάποιον άλλον, πέρα από λογοκλοπή, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την εταιρεία σας και εν τέλει δεν σας διαφοροποιεί.

Ποιες κατηγορίες λογοτύπων υπάρχουν;

 1. Εικονικό (Με σύμβολο)

  Τα λογότυπα σε αυτή τη κατηγορία έχουν σύμβολα λιτά αλλά έντονα. Καθαρές γραμμές, ένα βασικό σύμβολο και το όνομα. Συνήθως μπορούν να λειτουργήσουν αφαιρετικά ακόμα και χωρίς το όνομα της επιχείρησής ή με Responsive διάταξη.

 2. Λεκτικό

  Το όνομα αποτελεί και το σύμβολο του λογοτύπου. Εδώ οι γραμματοσειρές προσαρμόζονται και δημιουργούν το τελικό σήμα.

 3. Μονόγραμμα ή δίγραμμα

  Αποτελεί μια ενδιάμεση λύση στο εικονικό και το λεκτικό. Συνήθως επιλέγεται από επιχειρήσεις με μεγάλο ή δύσκολο κεντρικό τίτλο. Έτσι για λόγους συντομίας ένα ή δυο γράμματα, μετατρέπονται στο σύμβολο της επιχείρησης.

 4. Έμβλημα

  Το όνομα της επιχείρησης γίνεται σφραγίδα. Λειτουργεί ως μονάδα και αυτούσιο τοποθετείτε σε κάθε εταιρική εφαρμογή.

 5. Χειρόγραφο

  Μια περισσότερο καλλιτεχνική προσέγγιση. Συνήθως χρησιμοποιείται για projects με προσωπική υπογραφή/στυλ.


Γιατί να συνεργαστώ με σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας;

Ένας επαγγελματίας του κλάδου θα σας βοηθήσει να κερδίσετε πολλά περισσότερα πέρα από την αναβάθμιση της εικόνας σας.

 • Το σωστό λογότυπο πρέπει να έχει ευελιξία. Ένα γραμμικά σχεδιασμένο σύμβολο, σας δίνει τη δυνατότητα να αποσβέσετε από μελλοντικά έξοδα σε εφαρμογές. Για παράδειγμα το λογότυπό σάς παραδίδεται με την αντίστοιχη χρωματική κωδικοποίηση, ούτως ώστε όταν χρειαστείτε οικονομικότερη εκτύπωση μονοχρωμίας ή μεταξοτυπία, να έχετε τη δυνατότητα να την επιλέξετε, χωρίς να σας περιορίζει σε ακριβές επιλογές.
 • Το καλό λογότυπο προβλέπει. Σχεδιαστικά λάθη όπως πολύ λεπτά στοιχεία και λεπτομέρειες, συχνά οδηγούν σε προβλήματα εφαρμογών όπως πχ κατά την κοπή και χάραξη αυτοκόλλητου βινυλίου.

Πρέπει να προβώ σε καταχώρηση εμπορικού σήματος/λογοτύπου;

Για την εξασφάλιση της νομικής προστασίας και την προάσπιση των συμφερόντων σας, θα πρέπει να προβείτε στη διαδικασία καταχώρησης του εμπορικού σήματός της, πριν από την έναρξη της εμπορικής της δραστηριότητας. Εφόσον έχει πραγματοποιηθεί η καταχώρηση του σήματος η επιχείρηση αποκτά το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης αυτού σύμφωνα με το Νόμο 2239/1994, Άρθρο 2. Η διαδικασία πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του.


Αποκτήστε το δικό σας εδώ


Θα ήθελα να μάθω περισσότερα.

Κλείστε ένα ραντεβού με το γραφείο μας, ενημερωθείτε για τις δυνατότητες του επαγγελματικού branding και επιλέξτε την κατάλληλη υπηρεσία για εσάς, ανάμεσα στις παρεχόμενες.

Επισκεφθείτε μας

Φιλελλήνων 14, Άργος

Καλέστε μας για ραντεβού

2751062707

Επικοινωνήστε Online

[email protected]

Αρχική / Υπηρεσίες οπτικής επικοινωνίας / Εταιρική ταυτότητα / Λογότυπο – Τι είναι; Γιατί το χρειάζεσαι;