Αρχική » Υπηρεσίες οπτικής επικοινωνίας » Εκτύπωση » Επαγγελματική κάρτα

Επαγγελματική κάρτα

 

Τι είναι η επαγγελματική κάρτα;

Είναι η μικρότερη έντυπη εφαρμογή της εταιρικής σας ταυτότητας. Παραδοσιακά αποτελεί τον παλαιότερο τρόπο που κάποιος επαγγελματία συστήνει τις υπηρεσίες του σε νέους πελάτες ή συνεργάτες του.  [* Τι είναι η εταιρική ταυτότητα;]


Ποια είναι η σωστή διάσταση της επαγγελματικής κάρτας;

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα, η προτεινόμενη διάσταση που έχει η επαγγελματική κάρτα είναι 8,5 εκ χ 5,5 εκ. Ωστόσο σε αρκετές άλλες χώρες διαφέρει στο πλάτος και πλησιάζει τα 9 εκατοστά. Πολλές επιχειρήσεις για λόγους σχεδιασμού ή άλλων αναγκών χρησιμοποιούν τετράγωνη αναλογία ή ακόμα και δίπτυχες κάρτες.


Πώς να επιλέξω μια σωστή επαγγελματική κάρτα;

Ένας επαγγελματίας σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να επιλέξετε τα σωστά χαρακτηριστικά που θα δημιουργήσουν το σωστό αποτέλεσμα. Μια κάρτα πρέπει να ακολουθεί τις σχεδιαστές κατευθυντήριες γραμμές τις εταιρείας σας. Και το πιο σημαντικό: Δεν είναι έντυπο, άρα δεν θα πρέπει να το βλέπετε σαν φυλλάδιο σε σμίκρυνση. Η κάρτα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας αλλά πάντα είναι αυτή που σας συστήνει πρώτη. Και η πρώτη εντύπωση είναι πάντα καθοριστικής σημασίας για τον πελάτη σας.


Πόσο κοστίζει η επαγγελματική κάρτα;

Όπως κάθε εφαρμογή εταιρικής ταυτότητας, το κόστος της χωρίζεται:

 1. στον σχεδιασμό και
 2. στην παραγωγή της.

Το κόστος σχεδιασμού εξαρτάται από τον χρόνο που αφιερώνει ο επαγγελματίας μέχρι την ολοκλήρωσή της. Για παράδειγμα στο γραφείο μας αρχίζει από 40€.

Στη συνέχεια ακολουθεί η παραγωγή της. Η εκτύπωσή της μπορεί να γίνει α) με όφσετ ή β) με ψηφιακή εκτύπωση.

Επιλέξτε την πρώτη περίπτωση αν θέλετε ποιοτική εκτύπωση, περισσότερα από 1000 τεμάχια και οικονομικό κόστος.

Αν πάλι θέλετε πολύ λιγότερα τεμάχια επιλέξτε ψηφιακή εκτύπωση. Το κόστος είναι σταθερό ανά τεμάχιο ωστόσο μπορούν να τυπωθούν ακόμα και 100 κάρτες.


Ποιες τεχνικές υπάρχουν;

 • Η κλασσική επαγγελματική κάρτα τυπώνεται συνηθέστερα σε χαρτί Velvet 350 γραμμαρίων και συνδυάζεται με ματ πλαστικοποίηση ώστε να παραταθεί η αντοχή της και η διάρκεια ζωής της.
 • Μια πιο ιδιαίτερη τεχνική είναι προστεθεί τοπικό UV πάνω σε επιλεγμένα σημεία της μακέτας. Τα σημεία αυτά αποκτούν μια επιπρόσθετη γυαλάδα.
 • Κάρτες λαμιναριστές. Προκειμένω να αυξηθεί το πάχος της κάρτας έχουμε τις εξής επιλογές:
  • Η μία είναι να επιλέξουμε κάποιο ειδικό χαρτί μεγαλύτερων γραμμαρίων. Η λύση αυτή ολοκληρώνεται από ειδικές εκτυπωτικές μηχανές και εξειδικευμένα τυπογραφεία.
  • Η δεύτερη επιλογή είναι το λαμινάρισμα, η ένωση δηλαδή διαφορετικών χαρτιών που όλα μαζί κατασκευάζουν μία κάρτα πχ 700 ή 1100 γραμμαρίων.
 • Θερμοτυπία (Αποκαλείται κάποιες φορές και χρυσοτυπία). Με την τεχνική αυτή ένα λεπτό foil, δηλαδή μια στρώση χρυσή, ασημί, ιριδίζουσα, λευκή ή άλλη τοποθετείτε με υψηλή θερμοκρασία πάνω στο χαρτί.
 • Αναγλυφοτυπία (Γκοφρέ) –  Κατασκευή κλισέ + πάτημα γκοφρέ
 • Letterpress – Χωρίς τη δημιουργία κλισέ.
 • Κοπτικό / Καλούπι